Щодо формули стратегії повоєнної перебудови економіки - Амоша, О.І.; Амоша, О.О. (Економіка промисловості, 2023)
Незважаючи на бойові дії, в Україні триває розроблення стратегії повоєнного відновлення економіки. Однак відсутність чіткої формули стратегічних перетворень знижує ефективність подальшого розвитку господарського комплексу. Обґрунтовано, що саме інфраструктура, яка включає функціонування соціальної сфери, здатна стати ключовим словом такої формули. Інфраструктура економіки, будучи сукупністю різних галузей і видів діяльності, безпосередньо впливає на темпи переміщення потоків товарів і фінансів, кількість і якість послуг, які надаються, динаміку зростання економіки загалом.
Передбачений раніше план перетворення України на паненергетичного транзитера Євроазіатського простору наразі видається малореальним, проте злиття і синхронізація українських і європейських електромереж відбулися, що необхідно враховувати при розгляді перспектив.
Окремою проблемою є нерозвиненість інноваційної інфраструктури у старопромислових регіонах. Сьогодні Україна посідає 42 місце у світі щодо реалізації стартапів, а розширення регіональної діяльності в цьому напрямі дозволяє істотно модернізувати національну економіку країни і залучити великий обсяг іноземних інвестицій.
Наведено приклади можливого розвитку економіки за напрямами інноваційної, транспортної та енергетичної інфраструктури. Демографічна ситуація може бути поліпшена за допомогою відповідних інфраструктурних перетворень у країні, зокрема, сприяння «активному довголіттю», зменшення міграційних втрат тощо.
Формулою стратегії повоєнного відновлення країни може бути створення виробничої та побутової інфраструктури європейського зразка. Despite continuing military activities, the strategy of post-war economic recovery is being developed in Ukraine. Nevertheless, the lack of clear and transparent formula of strategic transformation decreases the effectiveness of economic complex further development.
The article pays attention to the fact that it is exactly infrastructure in the sense wider than merely transport and energy one, infrastructure, that includes social sphere functioning is able to become a key word to the aforementioned formula. Economic infrastructure, being a complex of different branches and types of activities, influences directly the speed of goods and funds movement, services quantity and quality, and the dynamics of economic growth in general.
At the moment the plan of transforming Ukraine into pan-energetic transiting body for all Eurasian territories, which had been offered earlier, seems to be hardly ever realistic. However, electric power networks of Ukraine and Europe happened, which needs to be taken into account while scrutinizing prospective.
As is has been shown, the separate problem is underdevelopment of innovation structure in old industrial regions of Ukraine. Even now Ukraine takes the 42nd place in the world in startups implementation. The increase of regional activities in this sphere allows to sufficiently modernize the country economy and mobilize the large amount of foreign investment.
The article provides examples of possible economic development in innovative, transport and energy infrastructure. Even demographic situation in the country could be improved by the relevant infrastructure transformations, in particular, by promoting «active longevity», decreasing migration loss, etc.
Creation of production and social day-to-day infrastructure according to European model may well become a formula of post-war recovery strategy for Ukraine.