Модель возникновения организованной структуры в реакционном процессе, инициированном перитектическим плавлением - Солнцев, В.П.; Скороход, В.В.; Баранов, В.Л. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Запропонований синергетичний механiзм i створена термокiнетична модель реакцiйної взаємодiї, iнiцiйованої контактним перитектичним плавленням з урахуванням дифузiї i теплопередачi. Аналiтичне розв’язання дозволило встановити механiзм виникнення просторово органiзованої теплової та концентрацiйної структур. Концентрацiйне та теплове розшарування реакцiйної рiдини зумовлено конкуренцiєю дифузiї, теплопередачi та реакцiйного процесу. The synergetic mechanism is offered, and a thermokinetic model of the reactionary interaction initiated by contact peritectic melting in terms of diffusion and heat transfer is developed. The analytic solution allowed us to establish the mechanism of the appearance of spatial organized thermal and concentration structures. The concentration and thermal stratifications of a reactionary liquid is caused by the competition of diffusion, heat transfer, and reactionary processes.