Особенности сезонной изменчивости поля температуры на поверхности Индийского океана по контактным и спутниковым данным - Скрипалева, Е.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Порiвнюються просторовi розподiли характеристик сезонної мiнливостi поля температури на поверхнi Iндiйського океану, що розрахованi за трьома сучасними масивами даних: British Atmospheric Data Centre HadISST SST; супутниковi данi з архiву AVHRR Ocean Pathfinder Data JPL NOAA/NASA та база даних World Ocean Atlas 2005. Розрахунки, виконанi за незалежними результатами, однаково вiдбивають структуру i мiнливiсть поля температури поверхнi океану (ТПО), а iснуючi вiдмiнностi на бiльшiй частинi дослiджуваної акваторiї на один-два порядки меншi, нiж амплiтуда рiчного сигналу. Аналiзуються регiональнi особливостi прояву сезонних варiацiй поля ТПО. The spatial distributions of characteristics of the sea surface temperature (SST) seasonal variability in the Indian Ocean, calculated using three modern data set (British Atmospheric Data Centre HadISST SST, satellite data from archive AVHRR Ocean Pathfinder Data JPL NOAA/NASA, database World Ocean Atlas 2005), are compared. It is shown that the calculations executed by independent data equally reflect the SST structure and the variability, and the available distinctions on the most part of the researched water area by 1–2 orders are less than the annual signal amplitude. The regional features of SST seasonal variations are analyzed.