Взаимодействие аскорбиновой кислоты с высокодисперсным кремнеземом - Лагута, И.В.; Ставинская, О.Н.; Оранская, Е.И.; Чернявская, Т.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вивчено взаємодiю аскорбiнової кислоти (АК), вiтамiну С, з високодисперсним кремнеземом; отримано композити кремнезем — АК з рiзним вмiстом вiтамiну С. Дослiджено структуру та антиоксидантнi властивостi АК у складi композита, а також десорбцiю вiтамiну в рiзнi середовища. Доведено, що взаємодiя з кремнеземом спричиняє пiдвищення стабiльностi АК як у розчинi, так i в адсорбованiй формi. Композити кремнезем — АК можна використовувати як компонент фармакологiчних або косметологiчних препаратiв. The interaction of ascorbic acid (vitamin C) with fumed silica is studied; the silica — ascorbic acid composites with different percentages of the vitamin are prepared. The state and antioxidant properties of ascorbic acid in the adsorbed form, as well as the desorption of the vitamin into different media, are examined. It has been found that the interaction with the silica surface leads to an increase in the ascorbic acid stability against oxidation both in solution and in the adsorbed form. The silica — ascorbic acid composites may be used in pharmacological and cosmetic formulations.