Статистичні характеристики вихрових систем у напівциліндричному заглибленні на обтічній поверхні - Воскобійник, В.А.; Воскобійник, А.В. (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2006)
Представлено експериментальне дослідження особливостей формування та розвитку когерентних вихрових структур у напівциліндричному заглибленні, а також їх статистичні характеристики. Визначено масштаби, місцезнаходження когерентних вихрових структур усередині заглиблення. Показано вплив вихрового руху в заглибленні на пограничний шар над пласкою поверхнею з локальною напівциліндричною канавкою. Представлены экспериментальные исследования особенностей формирования и развития когерентных вихревых структур в полуцилиндрическом углублении, а также их статистические характеристики. Определены масштабы, местоположение когерентных вихревых структур внутри углубления. Показано влияние вихревого движения в углублении на пограничный слой над плоской поверхностью с локальной полуцилиндрической канавкой. The experimental researches of the features of the coherent vortical structures formation and development in the half-cylindrical cavity and also their statistical characteristics are submitted. The scales and location of the coherent vortical structures inside of the cavity are determined. The influence of the vortex flow in the cavity on a boundary layer above a flat surface with the local half-cylindrical cavity is shown.