Комплексні дослідження природних ресурсів Азово-Чорноморського басейну – необхідна умова оптимального і сталого функціонування економіки України - Гончар, А.І.; Шличек, Л.І. (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2007)
Морські дослідження природних ресурсів повинні передбачати отримання інформації одночасно за декількома океанологічними дисциплінами: гідрофізика, хімія, біологія, геологія та геоекологія. Комплекс технічних засобів дослідницького судна повинен сприяти також рішенню практичних завдань в інтересах гідрографії (забезпечення навігаційної безпеки), пошуково-рятувальних операцій, екологічного контролю та екологічної безпеки видобутку і транспортування вуглеводневої сировини, іншої мінеральної сировини акваторій. Морские исследования природных ресурсов должны предусматривать получение информации одновременно по нескольким океанологическим дисциплинам: гидрофизика, химия, биология, геология и геоэкология. Комплекс технических средств исследовательского судна должен способствовать также решению практических заданий в интересах гидрографии (обеспечение навигационной безопасности), поисково-спасательных операций, экологического контроля и экологической безопасности добычи и транспортировки углеводородного сырья, другого минерального сырья акваторий. Sea researches of natural resources are able to anticipate the receiving of information simultaneously according several oceanological branches of science: hydrophysics, chemistry, biology, geology, geoecology. The complex of technical means of the search craft are able to facilitate the decisions of practical tasks in the interests of hydrography: (navigation accident prevention), search-and-rescue operations, ecological control and ecological security of extraction of hydrocarbon and others mineral raw of water space.