Моделирование геоакустических полей в реальных средах с учетом наличия локальных резонансных структур - Собисевич, Л.Е.; Собисевич, А.Л. (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2007)
На рубеже XX – XXI веков геофизика и гидрофизика обогатились новыми вычислительными методами и созданными на их основе компьютерными технологиями, предназначенными для изучения сложных динамических процессов в геосферах. В статье проведен анализ современных механико-математических моделей, используемых при изучении процессов возбуждения и трансформации сейсмических и гидроакустических полей при наличии локальных резонансных структур, которые позволяют уточнить некоторые особенности волновых процессов в многослойном неоднородном полупространстве при заданных на его границах изменяющихся во времени условиях. Показано, что расчет сейсмического или гидроакустического поля в ближней зоне источника всегда возможен с применением прямых численных методов, а полученные теоретические результаты облегчают анализ и расшифровку экспериментальных данных. На рубежі XX - XXІ століть геофізика й гідрофізика збагатилися новими обчислювальними методами і створеними на їхній основі комп'ютерними технологіями, призначеними для вивчення складних динамічних процесів у геосферах. У статті проведений аналіз сучасних механіко-математичних моделей, що використовуються при вивченні процесів порушення і трансформації сейсмічних і гідроакустичних полів при наявності локальних резонансних структур, що дозволяють уточнити деякі особливості хвильових процесів у багатошаровому неоднорідному півпросторі при заданих на його границях мінливих в часі умовах. Показано, що розрахунок сейсмічного чи гідроакустичного поля в ближній зоні джерела завжди можливий із застосуванням прямих чисельних методів, а отримані теоретичні результати полегшують аналіз і розшифровку експериментальних даних. At the close of the 20 and at the beginning of the 21 century geophysics and hydrophysics got rich of the new computer methods and created on their basis computer technologies, assigned for learning complex dynamic processes in geospheres. Analysis of the modern mechanical and mathematical models, used in learning stimulation and transformation processes of the seismic and sonar fields with the presence of the local resonant structures, which allow to specify some peculiarities of the wave processes in the multi-layer heterogeneous half-space with the desired on his bounds time-reversing energies is made in the article. It is showed, that the calculation of the seismic and sonar field in the near-field region of the source is usually acceptable with use of the direct numerical methods, and received theoretical results make analysis and decoding of the experimental data more easier.