Проблеми забезпечення регіонів України робочою силою як ризик для повоєнного відновлення - Антонюк, В.П. (Управління економікою: теорія та практика, 2022)
Здійснено аналіз обсягів і динаміки робочої сили регіонів України за 2019-2021 рр., відзначено її зменшення в усіх регіонах. Така динаміка погіршує забезпечення трудовими ресурсами регіональних економік. Аналіз показав, що багато підприємств мали проблему дефіциту кваліфікованих кадрів робітничих професій. Вона загострюється внаслідок скорочення обсягів підготовки в системі професійно-технічної освіти в усіх без винятку регіонах України. Сучасна війна в Україні обумовила величезну втрату робочої сили, її масові вимушені переміщення в інші регіони та закордон, що породило диспропорції на ринку праці та дефіцит кадрів. Відбувається загострення проблеми залучення кваліфікованої робочої сили на підприємства, що буде перешкодою для повоєнного відновлення багатьох регіонів України. Тому має бути розроблена та впроваджена національна цільова програма забезпечення економіки висококваліфікованою робочою силою. The analysis of the volume and dynamics of the labor force of the regions of Ukraine for 2019-2021 is carried out, its decrease in all regions is noted. Such dynamics worsens the provision of labor resources to regional economies. The analysis showed that many enterprises had the problem of shortage of qualified personnel in working professions. It is exacerbated by a reduction in the volume of training in the vocational education system in all regions of Ukraine without exception. The current war in Ukraine has caused a huge loss of labor, its massive forced displacement to other regions and abroad, which has caused imbalances in the labor market and shortages of personnel. There is an aggravation of the problem of attracting skilled labor to enterprises, which will be an obstacle to the post-war recovery of many regions of Ukraine. Therefore, a national target program for providing the economy with highly skilled workers should be developed and implemented.