Еволюція концепції «Business Performance Management» - Поважний, О.С.; Мойсеєнко, К.Є.; Чуприна, Ю.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2022)
Стаття присвячена вивченню еволюції концепції "Business Performance Management" (BPM) – підходу до управління бізнес-процесами, який зосереджується на досягненні стратегічних цілей підприємства та максимізації його ефективності. У статті досліджено історію розвитку концепції BPM, від початкової ідеї контролювання фінансових показників до сучасних інноваційних методів управління продуктивністю, таких як балансова система показників (BSC) та аналітика даних.
Метою статті є аналіз еволюції концепції «business performance management» (BPM) та визначення її ролі в забезпеченні успішної управлінської діяльності сучасних компаній.
Автори розглядають основні тенденції та виклики, що вплинули на еволюцію BPM, такі як зростання обсягів даних та їх складності, розширення глобального ринку та зміна уявлень про роль інформації в управлінні бізнесом. Зокрема, розглянуто роль розвитку ІТ, технологій автоматизації бізнес-аналітики та їхній вплив на розвиток BPM.
У статті звернено увагу на те, що BPM є складним підходом до управління, який вимагає інтеграції багатьох факторів, таких як стратегія, бізнес-процеси, інформаційні технології та людський фактор. Автори надають рекомендації щодо успішної імплементації BPM та підкреслюють необхідність дотримання інтегрованого підходу до управління продуктивністю.
В статті наведено приклади напрямів використання інструментарію концепції Business Performance Management (BPM), що дозволяє металургійним підприємствам підвищувати ефективність виробництва та оптимізувати витрати за допомогою збору та аналізу даних.
Наукова новизна даної статті полягає в тому, що рекомендації та висновки, надані авторами, можуть стати корисними для компаній, які бажають покращити своє управління продуктивністю. Вони містять огляд ключових тенденцій та етапів еволюції концепції Business Performance Management, а також вказівки щодо вибору та впровадження системи управління продуктивністю в організації.
Автори звертають увагу на важливість збалансованого підходу до вимірювання продуктивності та наголошують на необхідності врахування індивідуальних потреб та особливостей кожної компанії. Загалом, ця стаття є корисною для тих, хто бажає більш детально ознайомитися з концепцією управління продуктивністю в бізнесі. The article is dedicated to the study of the evolution of the concept of Business Performance Management (BPM) – an approach to managing business processes that focuses on achieving strategic goals and maximizing efficiency. The article explores the history of the development of the BPM concept, from the initial idea of controlling financial indicators to modern innovative performance management methods, such as the Balanced Scorecard (BSC) and data analytics.
The purpose of the article is to analyze the evolution of the concept of "business performance management" (BPM) and to determine its role in ensuring successful management activities of modern companies.
The authors discuss the main trends and challenges that have influenced the evolution of BPM, such as the growth of data volume and complexity, the expansion of the global market, and the changing perceptions of the role of information in business management. Specifically, the role of business analytics technologies and their impact on the development of BPM is examined.
The article highlights that BPM is a complex approach to management that requires the integration of many factors, such as strategy, business processes, information technologies, and the human factor. The authors provide recommendations for successful BPM implementation and emphasize the need for an integrated approach to performance management.
The article provides examples of areas of application of Business Performance Management (BPM) tools that allow metallurgical enterprises to increase production efficiency and optimize costs by collecting and analyzing data.
The scientific novelty of this article is that the recommendations and conclusions provided by the authors can be useful for companies looking to improve their performance management. The recommendations contains an overview of the key trends and stages of the evolution of the Business Performance Management concept, as well as guidance on selecting and implementing a performance management system in an organization.
The authors emphasize the importance of a balanced approach to measuring performance and the need to consider the individual needs and characteristics of each company. In general, this article is useful for those who wish to gain a more detailed understanding of performance management in business.