Функціональні матеріали спеціального призначення на основі оксидних систем (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 16 листопада 2022 р.) - Білоус, А.Г. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наведено найважливіші результати фундаментальних та
прикладних досліджень, проведених в Інституті загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, які спрямовані на створення
функціональних матеріалів, зокрема високодобротних надвисокочастотних діелектриків, сегнетоелектриків-напівпровідників, НВЧ-феритів та
іонних провідників. На їх основі розробляються різноманітні елементи для
застосування у пристроях сучасної електроніки, спеціалізованих нагрівальних засобах та твердотільних акумуляторах. The report presents the most important results of fundamental and applied research conducted at the V.I. Vernadsky
Institute of General and Inorganic Chemistry of the NAS of Ukraine, which are aimed at creating functional materials,
in particular, high-quality ultrahigh-frequency dielectrics, ferroelectric semiconductors, microwave ferrites, and ionic
conductors. On their basis, various elements for use in modern electronic devices, specialized heating devices and solidstate
batteries are developed.