У битві за імперію: російські наративи проти історичних реалій - Литвин, В.М. (Вісник НАН України, 2023)
Сто років тому, 30 грудня 1922 р., представники радянських урядів Росії, України, Білорусі та Закавказької Республіки підписали договір про об’єднання в єдину союзну державу — Союз Радянських Соціалістичних
Республік, який припинив своє існування 26 грудня 1991 р. У статті автор розмірковує, чому в сучасній РФ на державному рівні вважають розпад СРСР «найбільшою геополітичною катастрофою» і чому таким важливим сьогодні є неупереджене вивчення причин краху Радянського Союзу, усвідомлення його історичної неминучості та неможливості відродження
імперського минулого. A hundred years ago, on December 30, 1922, representatives of the Soviet governments of Russia, Ukraine, Belarus, and
the Transcaucasian Republic signed a treaty on unification into a single union state — the Union of Soviet Socialist Republics,
which ceased to exist on December 26, 1991. In the article, the author reflects, why in the modern Russian Federation,
at the state level, the collapse of the USSR is considered the “greatest geopolitical catastrophe” and why an unbiased
study of the causes of the Soviet Union’s collapse, awareness of its historical inevitability and the impossibility of
reviving the imperial past are so important today.