Адаптивні полімерні композити з надтвердих матеріалів: структурна динаміка та контактна поведінка (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 16 листопада 2022 р.) - Пащенко, Є.О. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наведено отримані в Інституті надтвердих матеріалів
ім. В.М. Бакуля НАН України результати фундаментальних та прикладних досліджень, завдяки яким виявлено невідомі раніше механізми динамічних структурних перетворень, що визначають адаптивний характер
швидких зворотних змін будови композитів у зоні різання. Це стало науковим підґрунтям для створення нового покоління інструментальних абразивних матеріалів з алмазу та кубічного нітриду бору для формування поверхневих шарів критично важливих деталей та виробів, зокрема в галузі авіаційного двигунобудування. The report presents the results of fundamental and applied research obtained at the V. Bakul Institute for Superhard
Materials of the NAS of Ukraine, thanks to which previously unknown mechanisms of dynamic structural transformations,
which determine the adaptive nature of rapid reverse changes in the structure of composites in the cutting zone,
were discovered. This became the scientific basis for the creation of a new generation of tool abrasive materials from diamond
and cubic boron nitride for the formation of surface layers of critically important parts and products, in particular,
for aircraft engine construction.