Українська мова в сучасних реаліях державотворення в Україні (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 9 листопада 2022 р.) - Гриценко, П.Ю. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наголошено, що державна мова повинна мати офіційну підтримку на найвищому рівні керівництва держави, оскільки це питання національної безпеки і майбутнього Української держави. Ця підтримка має
бути організаційною, координативною, фінансовою, спрямованою на збереження і розвиток української мови як в Україні, так і поза її межами —
на історичних етномовних українських теренах і в місцях проживання сучасної діаспори. Сформульовано невідкладні завдання, які стоять сьогодні
перед мовознавцями, насамперед НАН України. The report emphasizes that the official language should have state support at the highest level of nation’s leadership,
since this is a matter of national security and the future of the Ukrainian state. This support should be organizational,
coordinating, financial, aimed at the preservation and development of the Ukrainian language both in Ukraine and outside
its borders — in the historical ethno-linguistic Ukrainian territories and in the places of residence of the modern
diaspora. Urgent tasks facing linguists, primarily those of the NAS of Ukraine, today are formulated.