Один із них… Гласний Чернігівської міської думи Іван Лагода - Шара, Л. (Сiверянський літопис, 2022)
Мета статті полягає в тому, щоб проаналізувати діяльність гласного громадського управління Чернігова Івана Лагоди упродовж 1871–1893 рр., його ініціативи стосовно вирішення нагальних
проблем місцевої громади.
Методи дослідження корелюються з означеною метою, ґрунтуються на принципах історизму
та об’єктивності. Вони є загальнонауковими: аналіз, індукція, конкретизація, – і спеціально-історичними: історико-генетичний, історико-порівняльний, історико-системний. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що, спираючись на матеріали діловодства Чернігівської міської думи, зроблена спроба схарактеризувати життя й роботу Івана Лагоди як гласного й члена управи в
означений період.
Опрацьована інформація дозволила дійти таких висновків. Іван Миколайович Лагода був типовим представником освічених кіл Чернігова другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Маючи лікарський фах, практикував, викладав у фельдшерській школі; заслуживши повагу поміж містян, був
неодноразово делегований до органів виборного управління. Виконував обов’язки думця, члена управи та заступника міського голови. Працюючи на цій ниві, намагався власними ініціативами й роботою модернізувати зовнішній простір міста, забезпечити комфортні умови для проживання в ньому.
Захопившись сценічним мистецтвом, грав в аматорському театрі, керував музичним драматичним гуртком, матеріально підтримував акторів, урізноманітнював культурне середовище Чернігова, пожвавлював будні провінційної громади. Суголосно з тодішньою інтелігенцією (Л. Глібовим, М. Вербицьким, О. Лазаревським, С. Носом та іншими) сприяв українському національному
відродженню другої половини ХІХ – початку ХХ ст. The purpose of the article is to analyses the activities of Ivan Lahoda, the public administration of
Chernihiv during 1871–1893, his initiative to solve urgent problems of the local community.
Research methods are correlated with the stated purpose, based on the principles of historicism and
objectivity. They are general: analysis, induction, concretization and special-historical: historical-genetic,
historical-comparative, historical-systemic. The scientific novelty of the study is based on the materials of
the Chernihiv City Duma, an attempt was made to characterize Ivan Lahoda’s life and work as a member
of the City Duma and a member of the Council during this period.
The processed information allowed us to draw the following conclusions. Ivan Mykolaiovych Lahoda
was a typical representative of the Chernihiv educated circles in the second half of the 19th – early 20th c.
Having a medical qualification, he practiced and taught at a medical school. Getting respect among citizens,
he was repeatedly delegated to the election administration, acting as a member of the City Duma, a
member of the Council and Deputy Mayor. Working in this field, he tried to modernize the outer space of
the city, to provide comfortable living conditions in it by his own initiatives and work.
Fascinated by performing arts, he did in the amateur theater, led a musical drama group, financially
supported the actors, thereby diversifying the cultural environment of Chernihiv, reviving the reality of the
provincial community. In harmony with the then intelligentsia (L. Hlibov, M. Verbytsky, O. Lazarevskyi,
S. Nos and others) contributed to the Ukrainian national revival in the second half of the 19th – early 20th c.