Федеральне державне унітарне підприємство «Державний науково-дослідний навігаційно-гідрографічний інститут» Міністерства оборони Російської Федерації (Гідроакустичний журнал (Проблеми, методи та засоби досліджень Світового океану), 2009)
1939 року Інститут почав свою наукову діяльність як Науково-дослідний гідрографічно-штурманський інститут РК ВМФ (НДГШІ), створений на базі науково-дослідницького бюро Гідрографічного управління РК ВМФ. Це був єдиний орган, що координував всі питання розробки технічних засобів навігації та гідрографії, методів використання цих засобів і технологій гідрографічних робіт.