Про вплив на концентрацію напружень біля еліптичного отвору в пластині з композитного матеріалу в'язкопружних властивостей компонентів композита - Камінський, А.О.; Селіванов, М.Ф. (Доповіді НАН України, 2010)
Дослiджено змiну з часом напружень на контурi елiптичного отвору в композитнiй пластинi. Вивчено вплив спiввiдношень мiж модулями iзотропних в’язкопружних матерiалiв компонент композита на напруження як функцiї часу. Розв’язок отримано в рамках пружно-в’язкопружної аналогiї. Наведено результати, якi свiдчать про те, що при врахуваннi в’язкопружних властивостей обох компонентiв композита може виникнути ситуацiя, коли напруження у деяких точках контуру отвору є немонотонними з часом i екстремум досягається на часовому iнтервалi проведення дослiджень. The stress on the boundary of an elliptic hole in the composite plate is investigated in a time domain. The effect of the time-dependent ratio between the moduli of composite phases on the stress is studied. A solution is found with the help of the elastic-viscoelastic analogy. The results show a possibility of the situation where the stress at some points varies nonmonotonically with time, and the extremum is reached inside the time interval where the investigation is made.