Активне демпфування вимушених згинальних резонансних коливань ізотропних в'язкопружних пластин з невідомими граничними умовами при дії на них невідомого механічного навантаження - Карнаухова, Т.В.; Карнаухов, В.Г. (Доповіді НАН України, 2010)
Запропоновано новий пiдхiд до активного демпфування вимушених резонансних згинальних коливань iзотропних в’язкопружних пластин за допомогою розподiлених п’єзоелектричних сенсорiв та актуаторiв. Механiчнi граничнi умови та механiчне навантаження вважаються невiдомими. Одержано формулу для компенсуючої зовнiшнє механiчне навантаження рiзницi потенцiалiв, яка визначається через експериментальнi показники сенсора. A new approach to the active damping of forced resonant bending vibrations of viscoelastic isotropic plates by the distributed piezoelectric sensors and actuators is proposed. It is supposed that the boundary conditions and the mechanical load are unknown. A formula for the potential difference to compensate the forced vibrations of plates at the resonant mode is obtained. The potential difference is found by the experimental indications of a sensor.