Асиметрія пружного розсіювання електронів атомами з напівзаповненими підоболонками - Ремета, Е.Ю.; Келемен, В.І. (Доповіді НАН України, 2010)
Пропонується безпараметрична модель опису процесу потенцiального пружного розсiювання електронiв багатоелектронними атомними системами, що мають одну напiвзаповнену пiдоболонку. Метод базується на наближеннях спiн-поляризованому i локальної спiнової густини та застосовується до вивчення розсiювання електронiв на атомах Ag, Sb, Mn, Eu. Кутовi залежностi функцiї асиметрiї з урахуванням ефектiв поглинання, обмiну та поляризацiї обчисленi при енергiї зiткнень 10 еВ. A model based on the spin-polarized and local spin density approximations has been suggested to describe the process of potential elastic electron scattering by atomic systems having one half-filled subshell. This method is applied to the electron scattering by Ag, Sb, Mn, Eu atoms. The angular dependences of asymmetry functions with the inclusion of exchange, polarization, and absorption effects have been calculated at the 10-eV collision energy.