Урахування комплексоутворення при визначенні порядків реакції анодного розчинення заліза у сульфатних та хлоридних розчинах електролітів - Ткаленко, Д.А.; Вишневська, Ю.П.; Бик, М.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Встановлено, що порядок реакцiї за анiонами у сульфатних i хлоридних електролiтах становить 1,0 i 0,5 вiдповiдно. З використанням нових уявлень про вплив комплексоутворення при анодному розчиненнi металiв, про оборотнiсть анодного процесу та з урахуванням сучасного визначення поняття “порядок реакцiї” показано, що для визначення та пояснення експериментально отриманих порядкiв реакцiї за анiонами немає потреби у складаннi та аналiзi складних багатоступiнчастих схем анодного процесу. The reaction orders of iron anodic dissolution in sulphate and chloride solutions are 1.0 and 0.5, respectively. The new conception which considers the complexation influence, anodic process reversibility, and “reaction order” is proposed. Thus, the multistage schemes offered before are not necessary for explaining the anodic reaction mechanisms.