Влияние антропогенных нагрузок на энергетические запасы мидий Mytilus galloprovincialis Lam. - Иванович, Г.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Дослiджено вмiст глiкогену та сумарних лiпiдiв у мiдiй Mytilus galloprovincialis Lam. з двох станцiй Одеської затоки з рiзним антропогенним навантаженням. Встановлено, що поблизу випуску очисних споруд вмiст глiкогену в гонадах молюскiв в 1,7, в гепатопанкреасi в 1,4 та в зябрах в 1,9 раза менший, нiж у районi м. Великий Фонтан. У районi випуску очисних споруд вмiст сумарних лiпiдiв у гепатопанкреасi мiдiй в 1,5 раза нижчий, нiж у районi м. Великий Фонтан. Рiзницi у вмiстi сумарних лiпiдiв у гонадах та зябрах мiдiй не виявлено. The glycogen and lipids contents in mussels (Mytilus galloprovincialis Lam.) are studied on two stations in the Odessa Bay (Ukraine) under the influence of different anthropogenic loads. It has been established that, near the water treatment plant, the glycogen content in mussels in gonads was 1.7, in the hepatopancreas 1.4 and in the gills — 1.9 times less than that in the relatively clean area near the Cape Bolshoi Fontan. For lipids, it was 1.5 times less in hepatopancreas near the water treatment plant. No difference was noted for the lipids in mussel gonads and gills.