Перевірка гіпотези щодо тотожності храму літописного монастиря Святого Симеона та споруди Кирилівської церкви Києва на підставі аналізу відомостей із пом’янників і артефактів сфрагістики - Ганшин, О. (Сiверянський літопис, 2023)
У статті здійснена подальша перевірка гіпотези автора стосовно тотожності храму літописного монастиря Святого Симеона на Копирівому кінці та споруди сучасної Кирилівської церкви
Києва. На підставі аналізу відомостей із пом’янників про християнське ім’я князя Всеволода Ольговича й свинцевих печатей з образом святого Кирила зроблено висновок про те, що ім’я Кирило є не
хрестильним, а чернечим. Подано спробу реконструкції можливих причин, часу та місця постриження князя.
Подальший розгляд проблеми хрестильного імені князя Всеволода Ольговича та первинного посвячення його київської церкви провадиться в межах запропонованого автором припущення з аналізом фрескового опорядження й особливостей внутрішньої архітектури храму. Наявні джерела дають авторові підстави визначити як небесного патрона князя Всеволода Ольговича святого старця Симеона Богоприємця, а первісну посвяту його київського храму – Симеонівська церква однойменного літописного монастиря. The article further verifies the author’s hypothesis regarding the identity of the church of the annalistic
monastery of St. Simeon on the Kopyriv kinets and the building of the modern St. Cyril’s Church of Kyiv.
Based on the analysis of the information of the pomyanniks about the christian name of prince Vsevolod
Olhovych and the lead seals with the image of St. Cyril, it was concluded that the name Cyril is not a christian
name, but a monastic one. An attempt is made to reconstruct the possible reasons, time and place of
the prince’s taking the monastic vows.
Further examination of the problem of the christian name of prince Vsevolod Olhovych and the initial
consecration of his Kyiv church is conducted within the framework of the author’s proposed assumption
with an analysis of the fresco arrangement and internal architecture features of the church. The available
sources give the author grounds to identify the holy elder Simeon the God-Receiver as the heavenly patron
of prince Vsevolod Olgovych, and the original dedication of his Kyiv church as the Simeon Church of the
same annalistic monastery.