Кобзарі в кубанських паланках (кінець XVIII – 30-ті роки ХХ ст.) - Левицька, Н. (Сiверянський літопис, 2023)
Мета статті: дослідити та проаналізувати роль кобзарства в збереженні етнічної культури
України, зокрема поширенні національної ідентичності українців на Кубані, простежити розвиток
українських кобзарських традицій на Кубанщині, визначити роль видатних кобзарів, яку вони зіграли у збереженні духовної сутності нашого народу. У роботі використано як загальнонаукові, так і
спеціальні методи дослідження, зокрема аналізу й синтезу, історичний, логічний, синхронний, біографічний тощо. Серед спеціальних історичних методів, застосованих у розвідці, переважають
такі: історико-порівняльний, типологічний. Науковою новизною дослідження є аналіз і виокремлення різних поглядів дослідників минулого й сьогодення щодо творчості окремих представників
кобзарства як об’єкта національної ідентичності українців та української культури на Кубані.
Висновки. Досліджено і проаналізовано еволюцію кобзарства на Кубані як духовно-культурного
феномену. Доведено, що кобзарство Кубані виступає як культурне явище, що відображає специфіку окремих історичних етапів українського народу, яке не має аналогів у світовій історії та культурі. Наведено імена найвідоміших кобзарів та охарактеризовано їх творчу та культурно-громадську діяльність на Кубані. The purpose of the article is to investigate and analyze the role of kobzars in preserving the ethnic
culture of Ukraine, in particular, the spread of the national identity of Ukrainians in the Kuban, to trace
the development of Ukrainian kobzar traditions in the Kuban, and to determine the role of prominent
kobzars in their popularization as a means of preserving the spiritual essence of our people. The work uses
both general scientific and special research methods, including analysis and synthesis, historical, logical,
synchronous, biographical, etc. Among the special historical methods used in intelligence, the following
prevail: historical-comparative, typological. The scientific novelty of the study is the analysis and highlighting
of different views of researchers of the past and the present regarding the creativity of individual
representatives of kobzarstvo as an object of the national identity of Ukrainians and culture in the Kuban.
Conclusions. The evolution of kobzarstvo in the Kuban as a spiritual and cultural phenomenon has been
studied and analyzed. It has been proven that Kuban kobzarstvo acts as a cultural aspect that reflects the
specifics of certain historical stages of the Ukrainian people, which has no analogues in world history and
culture. The names of the most famous kobzars are given and their creative, cultural and social activities in
the Kuban are characterized.