Остарбайтерки з України в умовах «надзвичайного повсякдення» (на матеріалах мемуарних джерел) - Рожкова, Л.; Кузьменко, Н. (Сiверянський літопис, 2023)
Мета роботи – проаналізувати основні аспекти повсякдення українських жінок-остарбайтерок у період Другої світової війни. Завдання роботи: на основі мемуарних джерел висвітлити щоденні практики примусових робітниць, з’ясувати, завдяки яким ресурсам вони виживали в надзвичайних умовах та чинили опір поневоленню, як зберігали національну та гендерну ідентичність.
Актуалізація теми. Жінки складали більшу частину контингенту остарбайтерів, їм належить
значна кількість опублікованих спогадів про перебування в Німеччині. Мемуари дають можливість
дослідити, як проявлялася жіноча дієздатність в умовах «надзвичайного повсякдення». Методи
дослідження: хронологічний, синхронний, порівняльно-історичний, ретроспективний. Висновки.
Аналіз мемуарів жінок-остарбайтерок свідчить про те, що жінки навіть за надзвичайних обставин війни були активними учасницями історичних подій, їхній досвід має значний гуманістичний потенціал. The purpose of the work is to analyze the main aspects of the everyday life of Ukrainian forced womenlaborers
during the World War II. The task of the work: To highlight the daily practices of female ostarbeiters
based on memoirs, to find out what resources they used to survive in extreme conditions and resist
enslavement, how they preserved their national and gender identity. Actualization of the topic. Women made up the majority of the Ostarbeiter contingent, and they have a significant number of published memoirs
about their being in Germany. Memoirs provide an opportunity to explore how female agency was manifested
in the conditions of «extreme everyday life». Research methods: chronological, synchronous, comparative-
historical, retrospective. Conclusions. The analysis of the memoirs of female ostarbeiters shows that
even under extreme circumstances of the war, women were active participants of historical events, their
experience has a humanistic potential.