Сучасні наукові проблеми кібербезпеки - Летичевський, О.О. (Вісник НАН України, 2023)
У статті наведено огляд сучасних проблем кібербезпеки та проаналізовано роль наукових досліджень у їх вирішенні. Зокрема, виокремлено два види
досліджень — із застосуванням алгебраїчного підходу та з використанням
нейронних мереж, що належать до методів штучного інтелекту. Алгебраїчні методи ґрунтуються на використанні автоматичного доведення
теорем та програм-розв’язувачів і спрямовані на вирішення двох основних
проблем кібербезпеки: перша — виявлення вразливостей у програмних і
апаратних системах та оцінка їх стійкості до вторгнень; друга — виявлення вторгнень зловмисників у реальному часі. Наведено результати досліджень, які сприяють створенню надійного захисту систем від кібератак, зокрема систем об’єктів критичної інфраструктури, що на сьогодні є особливо актуальним завданням. The article contains an overview of modern problems in cyber security and analyzes the role of scientific research in solving
them. In particular, two types of research are distinguished - with the use of an algebraic approach and with the use
of neural networks, which belongs to the methods of Artificial Intelligence. Algebraic methods are based on usage of automatic
theorem proving and solver programs. These studies are conducted to solve two main problems of cyber security.
The first problem concerns the detection of vulnerabilities in software and hardware systems and the assessment of their
resistance to intrusions. The second problem is the detection of malicious intrusions in real time. The results of research
that help create reliable protection against cyberattacks, which is important in modern circumstances for the protection
of systems of critical infrastructure objects, are highlighted.