Щодо повоєнного відродження України (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 14 грудня 2022 р.) - Лібанова, Е.М. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді представлено підготовлену Відділенням економіки НАН України візію повоєнного відродження України, яка передбачає формування модерного демократичного суспільства зі стійкою до ризиків людиноцентричною економікою. Програми відновлення та повоєнного розвитку України мають ґрунтуватися на чіткому баченні власного майбутнього і спиратися передусім на національні інтереси. Основою повоєнного відродження України має стати новий суспільний договір, спрямований на максимально справедливий розподіл результатів економічного зростання, зниження нерівності і бідності населення, досягнення східноєвропейських параметрів якості життя. The report presents the vision of the post-war revival of Ukraine prepared by the Department of Economics of the NAS of Ukraine, which envisages the formation of a modern democratic society with a risk-resistant, people-centered economy. Recovery and post-war development programs for Ukraine should be based on a clear vision of its own future and focused primarily on national interests. The basis for the post-war revival of Ukraine should be a new social contract aimed at the maximally fair distribution of economic growth results, reduction of population inequality and poverty, achievement of Eastern European quality of life parameters.