Сучасний стан та перспективи розвитку кріобіології і кріомедицини (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 14 грудня 2022 р.) - Петренко, О.Ю. (Вісник НАН України, 2023)
Доповідь присвячено отриманим в Інституті проблем кріобіології і кріомедицини НАН України результатам комплексних досліджень з вивчення механізмів кріоушкоджень, природної стійкості біологічних об’єктів до дії холоду, створення ефективних засобів штучного захисту біологічних систем різного рівня організації, розроблення на їхній основі новітніх технологій
кріоконсервування біологічних об’єктів, створення кріобанків довгострокового збереження генофонду людей, тварин і рослин. Одним із важливих завдань Інституту є одержання і кріоконсервування стовбурових клітин
та розроблених на їх основі тканинно-інженерних конструкцій з метою
подальшого застосування в медичній практиці. The report is dedicated to the obtained at the Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine of the NAS of
Ukraine results of comprehensive research on cryodamage mechanisms, the natural resistance of biological objects to the
action of cold, the creation of effective means for artificial protection of biological systems of various levels of organization,
and the development on this basis of novel technologies for cryopreservation of biological objects, creation of cryobanks
for long-term preservation of human, animal and plant gene pools. One of the Institute’s important tasks is obtaining
and cryopreservation of stem cells and tissue engineering structures developed on their basis for further use in medical
practice.