Академік Володимир Вернадський: минуле, сучасне, майбутнє (до 160-річчя від дня народження) - Протасов, О.О.; Левіт, Г.С. (Вісник НАН України, 2023)
Статтю присвячено ювілейній даті мислителя, видатного вченого, організатора науки Володимира Івановича Вернадського. Понад півтора століття минуло від дня його народження, однак аналіз праць ученого свідчить про величезну важливість для сучасності його наукової спадщини. Розглянуто деякі аспекти непростих відносин між вченням академіка Вернадського про біосферу та ноосферу і західними течіями в науці про глобальні планетарні процеси. На прикладі досліджень з еволюції біосфери показано неперебутню наукову цінність ідей вченого. The article is dedicated to the anniversary of the thinker, outstanding scientist, organizer of science, Volodymyr Vernadsky. More than a century and half has passed since his birth, but the analysis of the scientist’s works shows the great importance of his scientific heritage for modern times. Some aspects of the difficult relationship between Vernadsky’s teaching on the biosphere and noosphere and Western currents in the science of global planetary processes are considered. On the example of research on the evolution of the biosphere, the lasting scientific value of the scientist’s ideas is shown.