Проблема історичної пам’яті: європейський дискурс (1945—2020 рр.) (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 11 січня 2023 р.) - Кудряченко, А.І. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді зазначено, що Європа і світ загалом на початку ХХІ ст. переживають значні політичні, економічні, екологічні, соціальні та духовні зміни.
В останні десятиліття людство зіштовхнулося з цілою низкою безпрецедентних глобальних викликів, пов’язаних, зокрема, з проблемами виживання, системної трансформації, модернізаційного та цивілізаційного розвитку. Відтак, соціально затребуваними сьогодні стали історичні студії, які
охоплюють усе зростаючий спектр тематики історичної пам’яті про минуле як утвердження одного з ключових концептів «нового історицизму»,
що збігається зі становленням нової культурної історії, яка стала відповіддю на різні виклики постмодерну. The report states that at the beginning of the 21st century, Europe and the world in general are experiencing significant
political, economic, environmental, social and spiritual changes. In recent decades, humanity faced a number of unprecedented
global challenges related, in particular, to the problems of survival, systemic transformation, modernization and
civilizational development. Therefore, today there’s a societal demand for memory studies, which cover the ever-growing
spectrum of topics concerning the historical memory of the past, establishing one of the key concepts of “new historicism”,
which corresponds with the formation of new cultural history that has become a response to various challenges
of postmodernism.