Енергетика, наука та інженерія: сучасний стан і виклики розвитку - Кириленко, О.В.; Снєжкін, Ю.Ф.; Басок, Б.І.; Базєєв, Є.Т. (Вісник НАН України, 2023)
Наведено огляд проблем енергетики України, Європи і світу. Проаналізовано виклики і ризики, які внаслідок російської агресії постали перед соціально-економічною сферою країни, зокрема в галузі енергетики, а також перед академічною фундаментальною наукою. Підкреслено роль науки як інтелектуальної основи соціально-економічної, політичної і воєнної могутності держави. Зазначено, що в Інституті технічної теплофізики НАН України розвивається новий науковий напрям — фундаментальна енерге- тична інженерія. Розглянуто головні тренди розвитку енергетики Європи і світу в контексті економічних загроз, цінової політики, ресурсної бази, технологій енергоперетворення і кінцевого низьковуглецевого енерговикористання. Акцентовано увагу на початку глобальної енергетичної кризи у світі, запропоновано підходи для пом’якшення її негативного впливу на світову економіку. An overview of energy problems of Ukraine, Europe and the world is presented. The challenges and risks faced by the socio-economic sphere of the country, in particular in the field of energy, as well as by the academic fundamental science as a result of Russian aggression, are analyzed. The role of science as the intellectual basis of the socio-economic, political and military power of the state is emphasized. It is noted that the Institute of Engineering Thermophysics of the NAS of Ukraine is developing a new scientific direction — fundamental energy engineering. The main trends of energy development in Europe and the world are considered in the context of economic threats, price policy, resource base, energy conversion technologies and final low-carbon energy use. Attention is focused on the beginning of the global energy crisis in the world, and approaches to mitigating its negative impact on the world economy are proposed.