Перспективні напрями розвитку атомної енергетики України (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 8 лютого 2023 р.) - Борисенко, В.І. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наведено інформацію щодо сучасного стану ядерної енергетики
в Україні та світі, проаналізовано загальні тенденції, які спостерігаються
в галузі електроенергетики. Враховуючи що 12 з 15 енергоблоків АЕС України вже працюють у понадпроєктні терміни експлуатації і через 10—20 років настане час зняття їх з експлуатації, актуальним є питання щодо
обґрунтованого вибору перспективної реакторної технології для її подальшого впровадження в Україні. Розглянуто техніко-економічні показники
сучасних реакторних установок, як тих, що вже впроваджені на АЕС у світі, так і тих, що перебувають на стадії розроблення і можуть виявитися конкурентоспроможними в разі їх успішної реалізації. До таких проєктів
належать інноваційні реакторні установки четвертого покоління та малі
модульні реактори. Обговорено проблемні питання щодо перспектив впровадження в Україні ще не апробованих реакторних технологій. The report provides information on the current state of nuclear energy in Ukraine and the world, analyzes the general
trends that are observed in the electric power industry. Currently, 12 out of 15 power units of Ukrainian NPPs are already
operating beyond design life, so in 10–20 years the time will come for their decommissioning, therefore the question
of a reasonable choice of promising reactor technology for its further implementation in Ukraine is relevant. The
technical and economic parameters of modern reactor units, both already implemented at nuclear power plants in the
world, and those under development, which can be competitive if they are successfully implemented, are considered.
Such projects include innovative fourth-generation reactor units and small modular reactors. The problematic issues of
the prospects for the introduction in Ukraine of not yet tested reactor technologies are discussed.