Долаючи вершини науки (роздуми про творчий спадок корифея вітчизняної токсикології та профілактичної медицини І.М. Трахтенберга) - Яворовський, О.П. (Вісник НАН України, 2023)
27 січня 2023 р. завершив майже сторічний земний шлях наш учитель і колега, видатний учений-токсиколог, гігієніст, один із засновників наукової школи з профілактичної токсикології, публіцист, громадський діяч, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2002), заслужений діяч науки і техніки України (1994), лауреат премії імені О.О. Богомольця НАН України (2009), премій НАМН України з профілактичної медицини (1995, 2002, 2009, 2015) доктор медичних наук (1964), професор (1967), член-кореспондент НАН України (1992), академік НАМН України (1997) Ісаак Михайлович Трахтенберг. 75 років свого творчого життя, потужний заряд інтелектуальної, емоційної, душевної і духовної енергії він повністю віддав розвитку та самовідданому служінню вітчизняній науці, медико-профілактичній справі, медичній освіті, історіографії, вшануванню в авторських мемуаристичних творах пам’яті своїх мудрих попередників, сучасників, друзів і однодумців. On January 27, 2023, almost 100-year earthly journey of our teacher and colleague, an outstanding toxicologist, hygienist, one of the founders of scientific school in preventive toxicology, essayist, public figure, laureate of the State Prize of Ukraine in the field of science and technology (2002), honored worker of science and technology of Ukraine (1994), laureate of Bogomolets Prize of the National Academy of Sciences of Ukraine (2009), prizes in preventive medicine of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine (1995, 2002, 2009, 2015), doctor of medical sciences (1964), professor (1967), corresponding member of the NAS of Ukraine (1992), academician of the NAMS of Ukraine (1997) Isaak M. Trachtenberg was ended. He fully devoted 75 years of his working life, intellectual, emotional, mental and spiritual energy to the development and selfless service to Ukrainian science, preventive medicine sphere, medical education, historiography, honoring in original memoir writings the memory of his wise predecessors, contemporaries, friends and like-minded people.