Вільні коливання п’ятикутних пластин з отвором - Григоренко, О.Я.; Борисенко, М.Ю.; Бойчук, О.В.; Сперкач, С.О.; Безугла, А.Д. (Доповіді НАН України, 2023)
Розглянуто вільні коливання ізотропних п’ятикутних пластин з отвором у центрі з різними варіаціями жорсткого закріплення на краях та отворі на основі двох різних підходів. Поширено метод скінченних елементів
до розрахунку частоти та форми вільних коливань пластин вказаного класу. Експериментально визначені
частоти і форми вільних коливань п’ятикутної пластини з жорстко закріпленим отвором у центрі. Проведене порівняння результатів двома методами показало хорошу збіжність отриманих частот. Реалізовані підходи дають можливість досліджувати динамічні характеристики пластин інших конфігурацій і можуть бути використані для оцінки точності інших підходів. Free vibrations of isotropic pentagonal plates with a hole in the centre with different variations of rigid fastening
at the edges and the hole based on two different approaches are considered in the paper. The finite element
method is widespread for calculating the frequency and form of free vibrations of plates of the specified class.
Frequencies and forms of free vibrations of a pentagonal plate with a rigidly fixed hole in the centre are determined
experimentally. A comparison of the results obtained by the two methods was carried out, which showed a good
convergence of the obtained frequencies. The approaches implemented in the work make it possible to study the
dynamic characteristics of plates of other configurations and can be used to evaluate the accuracy of other
approaches.