Формування двошарових індатів Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇ термообробкою спільно закристалізованих нітратів - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Чумак, В.В.; Струтинська, Н.Ю. (Доповіді НАН України, 2023)
Методами рентгенівської порошкової дифракції досліджено послідовність фазових перетворень під час синтезу індатів Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇ (х = 0 та 0,2) із двовимірною двошаровою перовськітоподібною структурою із шихти спільно закристалізованих нітратів. Встановлено, що формування шаруватої структури Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇ включає стадію утворення проміжного тривимірного дефектного перовськіту загального складу (NdkВаpSrm)InO₃–δ із статистичним розподілом атомів Ba, Sr, Nd та оксигенових вакансій. Термообробка термічно нестабільного дефектного перовськіту (NdkВаpSrm)InO₃–δ призводить до утворення
за температури понад 1570 К двошарових Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇ шляхом впорядкування положень атомів Ba, Sr, Nd і O з роз’єднанням структури дефектного перовськіту на розділені шарами NdO₉ двовимірні двошарові перовськітоподібні блоки. Визначено умови одержання однофазних Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇ з ШПС. Встановлені структурно хімічні відмінності механізму формування шаруватої перовськітоподібної структури
Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇ від механізмів більшості решти двошарових сполук типу AˡˡLn₂B₂ˡˡˡ O₃n+1, які зумовлені граничним положенням BaNd₂In₂O₇ у ряду двошарових індатів BaLn₂In₂O₇. The sequence of phase transformations in the synthesis of Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇ (x = 0, 0.2) indates with a twodimensional
two-slab perovskite-like structure from a charge of co-crystallized nitrates was studied by X-ray
powder diffraction methods. It was found that the formation of the slab structure of Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇ includes
the stage of formation intermediate three-dimensional defective perovskite of general composition
(NdkВаpSrm)InO₃–δ with the statistical distribution of Ba, Sr, Nd atoms and oxygen vacancies. Heat treatment of
thermally unstable defective perovskite (NdkВаpSrm)InO₃–δ leads to the formation of a two-slab Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇
at T > 1570 K by ordering the positions of Ba, Sr, Nd and O atoms with segregation of defective perovskite
structure into two-dimensional two-slab perovskite-like blocks, which separated by NdO₉ slabs. The conditions
for obtaining single-phases Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇ with a two-slab perovskite-like structure are established. Structural
chemical differences between the mechanism of formation of the slab perovskite-like structure of Ba₁₋ₓSrₓNd₂In₂O₇
from mechanisms of most other two-slab compounds of the AˡˡLn₂B₂ˡˡˡ O₃n+1 type are due to the boundary
position of BaNd₂In₂O₇ in the row of two-slab indates BaNd₂In₂O₇.