Адсорбція метану на гідрофобній поверхні метилкремнезему в ізобаричних умовах - Туров, В.В.; Гунько, В.М.; Крупська, Т.В. (Доповіді НАН України, 2023)
Методом низькотемпературної ¹Н ЯМР спектроскопії вивчено адсорбцію метану на гідратованій поверхні
гідрофобного кремнезему АМ-1. Показано, що величина адсорбції залежить від гідратованості поверхні
та попередньої підготовки зразка. Максимальна адсорбція (до 80 мг/г) спостерігається для зразка,
гідратованого після повного висушування, що містить 200 мг/г адсорбованої води. Встановлено, що адсорбція
визначається кількістю кластерів міжфазної води радіусом < 2 нм. На підставі аналізу температурної
залежності адсорбції висловлено припущення про наявність не тільки фізичної адсорбції, але і формування
твердих гідратів метану. Можливість адсорбції метану одночасно за кількома механізмами забезпечує
велику адсорбційну ємність порівняно з гідратами метану. Low-temperature ¹Н NMR spectroscopy was used to study the adsorption of methane on a surface of hydrated
hydrophobic silica AM-1-300. It is shown that the adsorption value depends strongly on the hydration and
pretreatment of samples. The maximum adsorption of methane (up to 80 mg/g) is observed for a sample rehydrated
(h = 0.2 g/g) after complete drying. It is found that methane adsorption is determined by several bound water
clusters of R < 2 nm in radius. Based on the shape of the temperature dependence of the methane adsorption, it is
assumed that there is both physical adsorption and the formation of solid methane hydrates.