Каліксарени як перспективні регулятори скоротливості гладеньких м’язів (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 22 березня 2023 р.) - Костерін, С.О. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наведено найважливіші результати фундаментальних досліджень у галузі біохімії м’язів та біохімічної мембранології, отримані в Інституті біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України. Зокрема, актуальним
є вивчення властивостей енергозалежних кальцієвих помп, а також закономірностей спрямованої регуляції каліксаренами процесу Са²⁺-залежного скорочення-розслаблення гладеньком’язових клітин. The report presents the most important results of fundamental research in the field of muscle biochemistry and biochemical
membrane science obtained at the Paladin Institute of Biochemistry of the NAS of Ukraine. In particular, it is
relevant to study the properties of energy-dependent calcium pumps, as well as the patterns of directed regulation by
calixarenes of the Са²⁺-dependent contraction-relaxation of smooth muscle cells.