Рукописні фонди Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України — основа академічних, науково-критичних та енциклопедичних видань (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 5 квітня 2023 р.) - Жулинський, М.Г. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді наголошено на необхідності вирішення нагальних проблем, пов’язаних зі збереженням та використанням унікального рукописного фонду Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, який є архівом національного значення. Запропоновано актуалізувати концепцію створення науково-дослідного і культурно-інформаційного центру «Шевченківський
дім», у складі якого передбачити розміщення та функціонування центру
збереження рукописних фондів класиків української літератури й видань
літературної спадщини з відповідними архівосховищами. The report emphasizes the need to solve urgent problems related to the preservation and use of the unique manuscript
collection of the Shevchenko Institute of Literature of the NAS of Ukraine, which is an archive of national importance.
It is proposed to update the concept of creating a scientific research and cultural-informational center Shevchenko
House and to provide for the placement and operation within it of a center for the preservation of manuscript collections
of the classics of Ukrainian literature and editions of literary heritage with appropriate archival repositories.