Фундаментальна теплофізична інженерія будівель у контексті відновлення України (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 5 квітня 2023 р.) - Басок, Б.І. (Вісник НАН України, 2023)
У доповіді проаналізовано досвід Інституту технічної теплофізики НАН
України з проведення робіт за напрямом фундаментальної теплофізичної інженерії будівель і споруд з метою доведення їх до стану пасивних
будівель, будівель «нуль енергії», «розумних» будівель за умови підвищення їхньої енергетичної стійкості та мінімізації викидів парникових газів.
Результати цих досліджень спрямовано на вирішення актуальних і стратегічно важливих науково-технічних проблем, пов’язаних із суттєвим
підвищенням енергетичної ефективності наявних, відбудованих і новозбудованих будівель та споруд України згідно з вимогами енергетичного і кліматичного законодавства ЄС. The report analyzes the experience of the Institute of Engineering Thermophysics of the NAS of Ukraine in conducting
the works in the area of fundamental thermophysical engineering of buildings and structures with the aim of bringing
them to the state of passive buildings, “zero energy” buildings, “smart” buildings providing that their energy sustainability
is increased and greenhouse gas emissions are minimized. The results of these studies are aimed at solving urgent and
strategically important scientific and technical problems related to a significant increase in the energy efficiency of existing,
reconstructed and newly constructed buildings and structures of Ukraine in accordance with the requirements of the
EU energy and climate legislation.