Науково-видавнича діяльність НАН України в умовах російсько-української війни - Яцків, Я.С.; Вакаренко, О.Г.; Діденко, Ю.В. (Вісник НАН України, 2023)
У статті розглянуто науково-видавничу діяльність Національної академії
наук України в умовах воєнного часу. Проаналізовано виконання головними
редакторами та редакціями наукових журналів Академії розпоряджень
Президії НАН України щодо припинення співпраці з науковцями й установами, афілійованими з Російською Федерацією і Республікою Білорусь, до закінчення воєнного стану. Обговорено можливі зміни у підходах Науково-видавничої ради НАН України щодо підтримки наукових журналів та шляхи подальшого розвитку наукової періодики та книговидання у післявоєнний період. The article examines the scientific and publishing activities of the National Academy of Sciences of Ukraine in wartime
conditions. The implementation by the editors-in-chief and editorial offices of Academy’s scientific journals of the Presidium
of the NAS of Ukraine orders regarding the termination of cooperation with scientists and institutions affiliated
with the Russian Federation and the Republic of Belarus until the end of martial law is analyzed. Possible changes in the
approaches of the Scientific and Publishing Council of the NAS of Ukraine regarding the support of scientific journals
and ways of further development of scientific periodicals and book publishing in the post-war period are discussed.