Стан газотранспортної системи: сучасні виклики та ризики - Ткаченко, М.О.; Костенюк, Ю.Б. (Вісник економічної науки України, 2022)
У роботі визначено роль газотранспортної системи України в умовах конфлікту України з Російською Федерацією. Основоположною ідеєю статті, на якій ґрунтуються подальші умовиводи, є принцип, закладений в Преамбулі Конституції України, згідно з яким затверджено незворотність європейського та євроатлантичного курсу держави. Проведено аналіз попиту на послуги з транспортування газу через газотранспортну систему з боку споживачів на внутрішньому та міжнародному ринках. Визначено геополітичне значення України, як держави-володільця одної з найбільших газотранспортних систем у світі, за допомогою якої відбувається транзит найбільшої за обсягом частки природного газу з Росії в Європейський Союз. Газотранспортна система є державним майном, що знаходиться в господарському віданні ТОВ «Оператор газотранспортної системи України», тому під час аналізу було враховано результати виконання бюджетної програми «Підтримка впровадження Енергетичної стратегії України» з 2018 по 2021 р., в якій встановлено орієнтири розвитку паливно-енергетичного комплексу в умовах мінливості загальної соціально-економічної та безпекової ситуації. Схематично представлено систему державного регулювання в нафтогазовому секторі України. Розвиток національної економіки залежить від ефективності забезпечення енергоресурсами акторів економічних відносин. У ході роботи було проаналізовано обсяги та напрями використання природного газу серед учасників національного ринку. Характерною ознакою діяльності суб’єктів економічних відносин на внутрішньому ринку є низька енергоефективність. Шляхом тлумачення статей Конституції України та ЗУ «Про національну безпеку України» визначено коло суб’єктів, на яких покладено функції забезпечення державної безпеки країни. Окреслено ряд заходів, затверджених законодавчо, що направлені на подолання кризових явищ, в тому числі й енергетичної кризи. Запропоновано шляхи забезпечення державної безпеки, які передбачають досягнення стратегічних цілей в енергетичній галузі та в сфері транспортування газу зокрема. The work defines the role of the gas transportation system of Ukraine, in the conditions of Ukraine's conflict with the Russian Federation. The basic idea of the article, on which further conclusions are based, is the principle laid down in the Preamble of the Constitution of Ukraine, according to which the irreversibility of the European and Euro-Atlantic course of the state is approved. An analysis of the demand for gas transportation services through the gas transportation system by consumers on the domestic and international markets was conducted. The geopolitical significance of Ukraine as the owner of one of the largest gas transportation systems in the world, through which the largest share of natural gas from Russia to the European Union is transited, is determined. The gas transportation system is state property, which is under the management of LLC "Operator of the gas transportation system of Ukraine", therefore, during the analysis, the results of the implementation of the budget program "Supporting the implementation of the Energy Strategy of Ukraine" from 2018 to 2021 were taken into account, in which guidelines for the development of fuel and of the energy complex in the conditions of variability of the general socio-economic and security situation. The system of state regulation in the oil and gas sector of Ukraine is schematically presented. The development of the national economy depends on the efficiency of providing energy resources to the actors of economic relations. In the course of the work, the volumes and directions of use of natural gas among the participants of the national market were analyzed. Low energy efficiency is a characteristic feature of the activities of subjects of economic relations in the domestic market. Through the interpretation of the articles of the Constitution of Ukraine and the Law "On the National Security of Ukraine", the circle of subjects entrusted with the functions of ensuring the national security of the state is determined. A number of legislatively approved measures aimed at overcoming crisis phenomena, including the energy crisis, are outlined. Ways of ensuring state security are proposed, which involve the achievement of strategic goals in the energy industry and in the field of gas transportation in particular.