Регресійна модель екологічного рюкзака українського вугілля - Череватський, Д.Ю.; Бойко, О.В. (Вісник економічної науки України, 2022)
У роботі запропоновано модель екологічного рюкзака, що відповідає трактовці Фрідріха Шмідт-Бліка, для українського вугілля на стадії видобування. Екологічний рюкзак входить в поняття MIpS (Material input per unit of service). Саме MIpS прийнято функцією відгуку «сірого» кібернетичного ящіку, що символізує вітчизняний шахтний фонд. Чинниками, що обумовлюють функцію відгуку, є біотичні, абіотичні матеріали, вода, повітря, та видана на поверхню порода. У процесі гіпотетичного експерименту над сірим кібернетичним ящиком виявлено, що всі чинники, окрім, біотичних матеріалів, є статистично значущими. Найбільший вплив на формування екологічного рюкзака вугільної промисловості в Україні має повітря, що дістало переробки, потім за впливом йде вода, далі – видана на поверхню порода, потім абіотичні матеріали, зокрема, енергетичні ресурси. Одержано відповідну регресійну модель. The paper proposes a model of an ecological backpack, which corresponds to the interpretation of Friedrich Schmidt-Blick, for Ukrainian coal at the stage of its extraction. The environmental backpack is included in the concept of MIpS (Material input per unit of service). It is MIpS that has been adopted as the response function of the "grey" cybernetic box that symbolises the national mine fund. The factors that determine the response function are biotic and abiotic materials, water, air, and rock exposed to the surface. In the course of a hypothetical experiment on a grey cybernetic box, it was found that all factors, except for biotic materials, are statistically significant. Air has the greatest influence on the formation of the environmental backpack of the coal industry in Ukraine, followed by water, then rock exposed to the surface, then abiotic materials, in particular, energy resources. The corresponding regression model is obtained.