Особливості кластерного підходу в період відновлення туристично-рекреаційних територій в сучасних умовах (Частина 1) - Борецька, Н.П.; Крапівіна, Г.О.; Марченко, І.Ф. (Вісник економічної науки України, 2022)
У статті проблема особливостей кластерного підходу в період відновлення туристично-рекреаційних територій в сучасних умовах набуває подальшого теоретичного та методологічного обґрунтування. Сформульовано основні підходи до обґрунтування пріоритетності відновлення туристично-рекреаційної сфери на основі кластерного підходу та державно-приватного партнерства. Показано, що кластерний підхід є окремим напрямом наукового дослідження пріоритетності відновлення туристично-рекреаційної сфери на основі державно-приватного партнерства. Досліджено особливості та характерні ознаки індустрії туризму та рекреації, які надають особливої актуальності кластерному підходу у розвитку туристично-рекреаційної галузі. Визначено ресурсні передумови туристичнорекреаційної галузі, що значно впливають на доцільність кластерної організації туристично-рекреаційного території, та явні переваги для державних органів, бізнесу і суспільства в цілому в сучасних умовах. Сформовано основні інструменти і проблеми формування та розвитку туристично-рекреаційних кластерів на засадах державно-приватного партнерства в сьогодення. При визначенні ролі та механізмів впливу державних органів на розвиток туристично-рекреаційної сфери та формування стратегічних цілей з розробки режиму сприяння їх розвитку доцільним є дослідження туристично-рекреаційного ринку території. Розвитку регіональної та місцевої туристично-рекреаційної сфери значно сприяє трансформація в суспільній свідомості концепції вільного часу, тобто зміни в системі публічних духовних цінностей. Запропоновано структуру туристично-рекреаційного кластера у вигляді чотирьох сегментів: ядро у складі туроператорів та турагентів; основа кластера, тобто підприємства обслуговування туристів та рекреантів, суміжні підприємства, які обслуговують кластер; інфраструктура кластеру. Розвитку регіональної та місцевої туристично-рекреаційної сфери значно сприяє трансформація в суспільній свідомості концепції вільного часу, тобто зміни в системі публічних духовних цінностей, а для досягнення позитивного ефекту в туристично-рекреаційній сфері необхідна тісна координація зусиль підприємств території, що починається з визначення мети та підтримки зміни поведінки споживачів туристичних послуг стосовно конкретних населених пунктів чи регіону в цілому. Основною ж метою розвитку туристично-рекреаційної сфери є підвищення її відкритості, поширення доброзичливості у ставленні до населення, прискорення управлінських процесів, ефективне розв’я зання завдань, підвищення мобільності працівників туристично-рекреаційних підприємств та їхньої задоволеності працею. In the article, the problem of the features of the cluster approach during the period of renewal of tourist and recreational areas in modern conditions receives further theoretical and methodological justification. The main approaches to the priority of the development of tourist and recreational areas are formulated on the basis of the cluster approach and public-private partnership. It is shown that cluster research can be directly recognized as a priority scientific direction for the development of tourist and recreational areas on the basis of public-private partnership. The features and characteristics of the tourism and recreation industry, which give particular relevance to the cluster approach in the development of the tourism and recreational sphere, are studied. The resource change in the consciousness of the tourist and recreational zone, which significantly contributes to the cluster organization of the tourist and recreational territory, is designated in modern conditions as a clear advantage for public authorities, business and the welfare of society as a whole. The main tools and problems of the formation and development of tourist and recreational clusters in the conditions of public-private partnership have been formed today. With the assigned role and mechanisms of state bodies influencing the development of the tourist and recreational sphere, and the formation of strategic goals for the development of a regime to promote the development of an additional social and promotion of the tourist and recreational market of the territory. The development of the regional and public tourism and recreational sphere is significantly accelerated by the transformation in the public consciousness of the concept of a free hour, which changes in the system of public spiritual values. The structure of the tourist and recreational cluster is divided into two segments: the core is made up of tour operators and travel agents; the basis of the cluster for servicing tourists and recreants, the composition of enterprises serving the cluster; cluster infrastructure. This can change the behavior of tourism services in hundreds of specific localities in the region as a whole. The main goal of the development of the tourism and recreational sector is to increase its openness, expand goodwill towards the population, accelerate management processes, effectively solve problems, increase the mobility of employees of tourism and recreational enterprises and their job satisfaction.