Моніторинг результативності управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі: обґрунтування обсягів витрат - Микитенко, В.В.; Драчук, Ю.З. (Вісник економічної науки України, 2022)
Стаття присвячена побудові структури Національної просторової системи моніторингу (загального/стандартного, оперативного/кризового та фонового/наукового) результативності управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі, сформованої за семи - блоковим принципом замкненого багатовимірного її функціонування. Удосконалено комплекс цільових та специфічних функцій підсистеми «Управління і контролювання», з додатковим інкорпорованим – організацію: а) дієвого управлінського контролю за витрачанням бюджетних та державних коштів і раціонального їх витрачання; б) раціональної закупівлі товарів і оплати за виконання робіт та послуг; в) постійно діючого моніторингу виконання доручень посадовими особами та структурами, доброякісності ініціатив посадових осіб і рівня компетентності виконавців; г) просторового моніторингу за результатами аналізу динаміки показників та індикаторів (за наслідками проведення фонового моніторингу); д) відпрацювання, за допомогою систем моделювання, оптимізації структур управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі; ж) освоєння передового світового досвіду у сфері управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі шляхом створення комплексу інформаційних полігонів передових технологій. Запропоновано технологію обґрунтування обсягів витрат зі створення та введення у дію проєкту Національної просторової системи моніторингу результативності управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі. Розвинуто методологічні положення запровадження просторового три- рівневого комплексу програм із моніторингу, сформованому та побудованому за блоковим принципом конфігураційної трансформації. The article is devoted to building the structure of the National spatial monitoring system (general/standard, operational/crisis and background/scientific) of the effectiveness of sustainable management in critical infrastructure, formed according to the seven-block principle of its closed multidimensional functioning. The complex of target and specific functions of the subsystem "Management and control" has been improved, with an additional incorporated one - the organization of: a) effective managerial control over the expenditure of budgetary and state funds and their rational spending; b) optimal purchase of products and payment for the performance of works and services; c) permanent monitoring of the execution of instructions by officials and structures, the good quality of initiatives of officials and the level of competence of executors; d) spatial monitoring based on the results of the analysis of the dynamics of indicators and indicators (based on the results of background monitoring); e) working out, with the help of modeling systems, optimization of permanent management structures in critical infrastructure; g) mastering the world's best practices in the field of permanent management in critical infrastructure by creating a complex of information testing grounds for advanced technologies. A technology is proposed to justify the volume of costs for the creation and implementation of the project of the National spatial system for monitoring the Effectiveness of Management of Permanent Management in Critical Infrastructure. Methodological provisions for the implementation of a spatial three-level complex of monitoring programs, formed and built according to the block principle of configuration transformation, are developed.