Управління конфліктами компетентнісної та соціально-психологічної природи в інноваційно-активній організації - Шаульська, Л.В.; Гринкевич, Р.І. (Вісник економічної науки України, 2022)
У статті розглянуто питання ідентифікації та управління конфліктами в інноваційно-активних організаціях та обґрунтовано потребу диференціації соціально-трудових конфліктів на основі виокремлення актуального змісту суперечностей. Серед причин конфліктної організаційної комунікації та взаємодії партнерів соціально-трудових відносин визначено групу чинників компетентнісного та соціально-психологічного типу та обумовлених ними розбіжностей як потенційних конфліктогенів. Обґрунтовано типові та новітні причини виникнення конфліктів в інноваційних та творчих колективах, уточнено зміст конфліктів компетентнісної та соціально-психологічної природи та чинники, що підштовхують їх виникнення, визначено теоретичні положення щодо ідентифікації конфліктів компетентнісної та соціально-психологічної природи та управління ними. Наведено відмінності у функціонуванні інноваційно-активних організацій, проілюстровано механізм виникнення й наслідки конфліктів компетентнісної та соціально-психологічної природи в інноваційно-активній організації. Представлено напрями оновлення системи управління конфліктами в інноваційно-активній організації з огляду на їх компетентнісну та соціально психологічну природу, окреслено можливості застосування представленого інструментарію для попередження конфліктів у колективах з високим рівнем спільної творчої взаємодії. The article considers issues of conflict identification and management in innovation-active organisations and substantiates the need to differentiate social and labour conflicts on the basis of allocating the actual content of contradictions. Among the causes of conflict in organisational communication and interaction of partners in social and labour relations, a group of factors of competence and socio-psychological type and the disagreements caused by them are identified as potential conflictogenes. Typical and newest causes of conflicts in innovative and creative teams are substantiated, content of conflicts of competence and socio-psychological nature and the factors that trigger their occurrence are clarified, theoretical provisions for identifying conflicts of competence and socio-psychological nature and its management are defined. The differences in the functioning of innovation-active organisations are presented, the mechanism of emergence and consequences of conflicts of competence and socio-psychological nature in an innovation-active organisation are illustrated. The directions of updating the system of conflict management in an innovation-active organisation are presented, taking into account their competence and socio-psychological nature, the possibilities of using the presented tools for preventing conflicts in teams with a high level of joint creative interaction are outlined.