Проблеми формування трудового законодавства України: експертна оцінка проєкту Закону України «Про працю» та пропозиції з його удосконалення - Залознова, Ю.С.; Новікова, О.Ф.; Антонюк, В.П.; Вишневський, О.С.; Азьмук, Н.А.; Остафійчук, Я.В.; Хандій, О.О.; Шамілева, Л.Л.; Панькова, О.В.; Новак, І.М.; Касперович, О.Ю.; Красуліна, Я.Є. (Вісник економічної науки України, 2022)
В статті досліджено проблеми формування трудового законодавства України. Здійснено оцінку проєкту Закону України «Про працю», який було представлено на громадське обговорення 23.09.2022 р. Розкрито причини, які гальмують принцип соціальної справедливості при взаємодії сторін соціально-трудових відносин, а також знижують соціальний захист працюючих та роль державного регулювання трудової сфери. Обґрунтовано недоцільність та передчасність лібералізації трудового законодавства України. Розкрито та конкретизовано напрями наближення вітчизняного трудового законодавства до стандартів ЄС. Обґрунтовуються потреби у подоланні незбалансованості прав працівника та роботодавця та зниження рівня захисту трудових прав. Запропоновано визначення правових положень, які регламентують впровадження цифровізації у трудову сферу, а також забезпечення гідної праці. Подано варіанти постатейних рекомендацій для подолання дискримінації та обмежень прав працівника у розірванні трудового договору. Висновок містить зміст резолюції круглого столу та націлює на кодифікацію трудового законодавства, його інтегрованість в законодавство ЄС та соціальний захист працюючих. The article examines the problems of the formation of labor legislation of Ukraine. An assessment was made of the draft Law of Ukraine "On Labor", which was presented for public discussion on 09/23/2022. The reasons that inhibit the principle of social justice in the interaction of the parties to social and labor relations, as well as reduce the social protection of workers and the role of state regulation of the labor sphere, were revealed. The impracticality and prematurity of the liberalization of the labor legislation of Ukraine is substantiated. The directions of approximation of domestic labor legislation to EU standards have been revealed and specified. The needs to overcome the imbalance of the rights of the employee and the employer and to reduce the level of protection of labor rights are substantiated. It is proposed to define the legal provisions that regulate the implementation of digitalization in the labor sphere, as well as ensuring decent work. Variants of article-by-article recommendations for overcoming discrimination and limitations of the employee's rights in terminating the employment contract are provided. The conclusion contains the content of the round table resolution and aims at the codification of labor legislation, its integration into EU legislation and social protection of workers.