Розвідки і розкопки 1949 р. в північній частині Кіровоградської області - Тереножкін, О.І. (Археологія, 1952)
Влітку 1949 р. Правобережна скіфська експедиція 1 Інституту археології Академії наук Української РСР провела у північній частині Кіровоградської області обслідування верхів’їв річок Інгул, Аджамка, Інгулець та Тясмин. Основним завданням експедиції було відшукання пам’яток доскіфського та архаїчного скіфського часу з метою вивчення питань походження скіфської культури.