Поселення біля с. Золота Балка - Вязьмітіна, М.І. (Археологія, 1957)
У довгому ланцюгу укріплених поселень, які виникли на обох берегах нижнього Дніпра за сарматського часу, городище біля с. Золота Балка, Ново-Воронцовського району, Херсонської області, є найбільш віддаленим від гирла Дніпра.

Метою дослідження було: визначити межі і характер поселення, особливості його планування і забудови, з’ясувати час його існування і послідовні етапи його розвитку, вивчити зв’язки поселення з найближчим оточенням та з причорноморськими містами.