VIII наукова конференція Інституту археології АН УРСР - Шовеопляс, І.Г. (Археологія, 1957)
Восьма наукова конференція Інституту археології відбулася 21—24 лютого 1956 р. у Києві. Ця конференція була присвячена підсумкам польових досліджень, проведених на Україні в 1954 та 1955 рр., але вона вийшла далеко за ці межі. Поставлені на обговорення доповіді на загальні теоретичні теми викликали жваве обговорення багатьох дискусійних питань стародавньої історії півдня Східної Європи. У роботі конференції брала участь велика група археологів Москви, Ленінграда та багатьох інших міст РРФСР, а також інших братніх республік, що надало їй загальносоюзного значення.