Визначення ареалу забруднення ґрунтів від зосереджених об.єктів - Клименко, В.І.; Трофимчук, О.М. (Екологічна безпека та природокористування, 2008)
Розглянуто питання створення нової технології синтезу картографічних моделей хімічної деградації земель, що суттєво підвищить ефективність державного моніторингу деградаційних процесів земельних ресурсів, точність і достовірність оцінок якісного стану земель під час проведення бонітування ґрунтів, економічних оцінок земель і грошових оцінок земельних ділянок. Предложенная технология синтеза картографических моделей загрязнения земель пылью промышленных источников выбросов в атмосферу, основана на тематическом дешифрировании космических снимков близлежащих к ним территорий с привлечением параметров ветров, состава и объемов выбросов. Приведенные иллюстрации на примере Трипольской ТЭС. The offered technology to synthesis the cartographical models of soil pollution by industrial dust atmosphere emission sources is based on thematic decoding of nearby territories satellite photographs with applying such parameters as winds, composition and volumes of the emissions. The illustrations on example Ternopol thermoelectric power station are resulted.