Один з методів дослідження і комплексної оцінки екологічного стану регіону - Котовенко, О.А.; Мірошниченко, О.Ю. (Екологічна безпека та природокористування, 2008)
Запропонований метод дослідження та оцінювання стану регіональних промислових екосистем, що базується на формалізованому підході до поняття екологічного потенціалу регіону. Для визначення комплексної характеристики стану регіональної екосистеми відносно природокористувача запропоновано проводити їх класифікацію за комплесним критерієм, який враховує критерій стану природно-ресурсного потенціалу регіону, потенціал техногенного геохімічного впливу і критерій потенціальної небезпеки об.єктів промислової підсистеми регіональної промислової екосистеми. Предложен метод исследования и оценки состояния региональных промышленных экосистем, базирующийся на формализованном подходе к понятию экологического потенциала региона. Для определения комплексной характеристики состояния региональной экосистемы относительно природопользования предлагается проводить их классификацию по комплексному критерию, учитывающему критерий состояния природно-ресурсного потенциала региона, потенциал техногенного геохимического влияния и критерий потенциальной опасности объектов промышленной подсистемы региональной промышленной экосистемы. The method of region industrial ecosystems research and evaluation which based on formalized approach for region ecological potential is suggested. For the definition of complex characteristics of regional ecosystem concerning nature use, their classification is suggested to conduct. Classification is conducting over the complex criterion, which account the criterion of nature resources regional potential state, technogenical geochemical influence potential of industrial subsystems influence on nature components of industrial ecosystems and criterion of industrial subsystems regional industrial ecosystems object.s potential dangerous.