Буковинська орнаментика Марії Матіос - Голобородько, Я. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Марія Матіос за своєю сутністю настільки традиційний прозаїк, що справжньою аналітичною проблемою постає завдання виокремити в її текстах власне нові клейноди й атрибути. Почнемо з традиціоналізму Марії Матіос, послуговуючись книжками «Солодка Даруся» (видання третє; Львів: ЛА «ПІРАМІДА», 2005), «Нація. Одкровення» (видання третє, доповнене; Львів: ЛА «ПІРАМІДА», 2006) і «... майже ніколи не навпаки» (Львів: ЛА «ПІРАМІДА», 2007).